Een houten vloer onderhouden: hoe pak je dat aan?

Houten Vloer

De houten vloer: hij is populairder dan ooit. Houten vloeren zien we letterlijk al duizenden jaren. Hout is een betrouwbaar materiaal dat al lang bestaat en in allerlei situaties wordt toegepast. Geen wonder dus dat houten vloeren ook zo oud zijn. Toch zijn ze zelfs tot op de dag van vandaag ontzettend populair. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de unieke eigenschappen van hout: het heeft een warme uitstraling, past bij allerlei soorten stijlen en oogt ook nog eens zeer chique. Een houten vloer in huis is echter ook garantie voor onderhoudsklusjes. Geen probleem, maar je wil natuurlijk wel zo lang mogelijk genieten van je houten vloer. Daarvoor is goed onderhoud belangrijk. Hier ontdek je hoe dat moet. 

Houten Vloer

Droog reinigen: regelmatig

De vloer moet je allereerst vaak elke dag of om de dag wel eventjes droog onderhouden. Dat wil zeggen dat je geen dweil of water nodig hebt maar met een stoffer, bezem of stofzuiger aan de gang gaat. Stof en vuil verwijderen is zeer belangrijk. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat er geen zand of stukjes vuil in het hout gelopen worden. Als je door het huis gaat lopen en er ligt zand op de vloer dan ontstaan er krasjes. Die krasjes kunnen op termijn heel zichtbaar worden en dat is zonde. Daarom kun je beter dagelijks even snel de stofzuiger of bezem over de vloer halen. Een andere goede toevoeging is een deurmat. Wanneer je bij elke buitendeur een deurmat legt dan wordt al veel vuil tegengehouden. 

Dweilen met weinig water

Onderhoud met water is ook nodig maar wees absoluut spaarzaam met water. Hout kan dit absorberen en dan gaat de vloer uitzetten. Althans, dat is het geval bij grote hoeveelheden water. Dweilen doe je eens per week, en dan om de paar jaar zet je de vloer in de olie of wax. Zo geniet je optimaal en zo lang mogelijk van je houten vloer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *