Een efficiënter leven

Een efficiënter leven

29 december 2020 0 Door Redactie

Druk, druk, druk. Het is een van de meest gehoorde opmerkingen wanneer je aan iemand vraagt hoe het gaat. We hebben allemaal volle levens waarin we zoveel mogelijk proberen te proppen. We hebben onze carrière, relaties, vrienden, hobby’s, sporten, uitgaan enzovoorts. Het is dan ook niet gek dat we soms zo druk zijn dat we niet meer weten hoe we het allemaal in onze agenda krijgen. Maar tegelijkertijd willen we ook geen belangrijke dingen missen. Een efficiënter leven leiden kan helpen om toch heel veel te doen zonder dat het overweldigend wordt. In dit artikel bespreken we een aantal tips om efficiënter te leven. We focussen vooral op het efficiënter uitvoeren van dagelijkse taken waar we allemaal tijd aan kwijt zijn.

Nooit meer boodschappen doen

Boodschappen doen bij de supermarkt is iets waar we allemaal tijd aan kwijt zijn.  Sommige mensen doen een of twee keer per week boodschappen, andere mensen gaan elke dag. Maar dat je er een aantal uur per week aan kwijt bent is zeker. Toch kan dit efficiënter. Tegenwoordig is het bij steeds meer supermarkten mogelijk om je boodschappen gewoon thuis te laten bezorgen. Heel handig voor bejaarden die niet zo goed ter been zijn. Ook heel handig voor jonge professionals die ontzettend druk zijn. Je kunt gewoon wekelijks een lijst boodschappen hebben klaarstaan voor bestelling en als je iets anders wilt pas je de lijst gewoon aan. Tegenwoordig kan dit ook met andere losse dingen. Houd je van goede koffie? Dan kun je je koffiebonen gewoon bestellen bij Cafedujour.

Ga bewust om met je energie

Als je er echt over nadenkt, heb je eigenlijk best wel veel tijd. Maar wat de meeste invloed heeft op je productiviteit en tijd efficiëntie, is hoeveel energie je hebt. Wees je dus bewust van je energiepatroon. Op welke momenten van de dag heb jij normaal gesproken de meeste energie? In de avond of in de ochtend bijvoorbeeld? Plan op deze momenten je meest intensieve taken. Daarnaast is het een goed idee om je activiteiten in kortere periodes in te plannen. Probeer jezelf per één of twee uur doelstellingen te zetten en daarna een kleine pauze in te richten. Op deze manier heb kun je een periode focussen en daarna even pauze nemen. Dit is een stuk productiever dan de hele dag door proberen te werken.

Stop met multitasken

Heel veel mensen proberen tegenwoordig te multitasken maar dit is weinig effectief. De hele tijd switchen tussen verschillende werkzaamheden kost alleen maar extra energie. Kies er dus voor om voor een specifieke periode de volle focus ergens op te hebben.